BAKONYI ALADÁR 2022-ES TÚRÁI

Kedves természetet és kirándulást kedvelő Kollégák, Ismerősök!

A Pénzügyőr Sportegyesület Természetbarát Szakosztálya túrái közül 2022. évben viszek több napos túrákat és egy naposokat is. A több naposok közül a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalára szervezek 3 db 4 napos és 1 db 3 napos gyalogtúrát. Az Alföldi Kéktúra útvonalán viszek egy 6 napos kerékpáros túrát. Ezekről részletesen a következőkben írok.

Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra:

A 2022. évben a hosszú hétvégéken RP-DDK gyalogtúrákat szervezünk az érdeklődők számára úgy, hogy szabadságot ne kelljen kivenni ezekre a túranapokra. A március 15-ei, a húsvéti, a pünkösdi és a november 1-jei hétvégeken 15 napon keresztül koptatjuk bakancsunkat az útvonalakon. Reméljük a pandémia nem hiúsítja meg terveinket. Az útvonalak kiválasztása a pecsételő füzettel rendelkező túrázók többségének hiányzó szakaszai alapján történtek. A túratervben megtalálhatók a pontos útvonalak, a napi adatok (táv, szintemelkedés) a részletes kiírásokban lesznek elérhetők. Két esetben kollégiumban lesz a szállásunk (Nagykanizsán és Szekszárdon), két helyen panzióban (Szombathely és Lenti). Nagykanizsán 6 db 3 ágyas szobát (max. 18 fő), Szombathelyen 8 db kétágyas szobát (max. 16 fő) tudtam foglalni, így e két helyen korlátozottan áll rendelkezésünkre szálláshely. Nagyobb igény esetén foglalok másik szállást is, de ez nem volt jellemző a korábbi DDK túrákra. A le- és hazautazást autókkal, vagy NAV mikrobuszokkal oldjuk meg a résztvevők számától függően, illetve a NAV erre felhatalmazott munkatársának, vezetőjének döntése alapján. Helyben igénybe vesszük a tömegközlekedést (vonat, busz) is, ahol tudjuk. Az olcsónak számító kollégiumokban nem kapunk ellátást, így a reggelit mindenkinek magának kell megoldania. Ott ágyneműt kapunk, de törölközőt vinni kell. A panziók esetében ahol lehet, kérek reggelit. Igény esetén vacsorázni közösen megyünk, felkészülök a szálláshoz közeli éttermek nyitvatartásáról. A távok 13-24 km közöttiek általában kis szintkülönbségekkel. Az útvonalak közül 11 táv 20 km alatti, a többi táv 20,1km, 21,1km, 21,6km, 24,1km. Az útvonalak közül 12 táv 500 méter alatti szintemelkedést tartalmaz, a többi táv 620m, 640m, 750m szintes. Többségében együtt megy a teljes csapat az útvonalon, de lesznek olyan szakaszok is, ahol ezt nem lehetett megoldani, így ott szemben megy egymással két csapat. Az első három túra 11 túranapjából ez csak két esetben fordul elő, de az utolsó túrán, valamennyi napon szemben megy egymással a kettéosztott csapat. PSE kedvezmény mindenütt igénybe vehető, Széchenyi pihenőkártyákkal csak a panziókban lehet fizetni. Vacsorázó helyeknél előnyben részesítjük a SZÉP kártyás fizetési lehetőségeket. Jelentkezni e-mail-en kell nálam a részletes kiírásokban szereplő időpontokig (jan.21, febr.21, márc.21, szept.21). Jelentkezhet bárki, a kéktúra füzettel rendelkezők túljelentkezés esetén előnyt élveznek.

Alföldi Kéktúra kerékpárral:

Erről a túráról csak annyit, hogy külön dokumentumban fogok tájékoztatást adni, amely egyben maga a részletes kiírás.

Egynapos túrák:

Január 8. A szokásos évnyitó gyalogtúránk. Most nem az év első szombatján (január 1.) tartjuk, mert valószínűleg a többség még a szilveszteri fáradalmait piheni ki. Az útvonal a tavalyival egyező lesz, könnyű, rövid, kis szintkülönbségű kirándulás lesz, melynek egyetlen nehézsége a néhol meredek lejtő, amely sár, vagy havas-jeges talaj esetén csúszós is lehet.

Január 15. A Mátyáshegyi barlangba látogatunk, mely nagyon speciális, ugyanis be kell öltözni egy a szervezők által biztosított overallba, mert nincs kiépített útvonal. Többször kell négykézláb vagy csúszva-kúszva közlekedni. Kötelező viselet a sisak és a fejlámpa is, melyet szintén a szervezők adnak. Klausztrofóbiások ne jelentkezzenek. A túrát a barlang egyik túravezetője, Vörös Péter vezeti, a felnőtt jegy ára 8.500,- Ft, nyugdíjas és diákjegy: 5.700,- Ft. A részvételi díjat lehet fedezni a befizetett tagdíjból is.

Április 9. Medvehagyma túra. 2022. évben mikrobusszal és/vagy autókkal ismét a Bakony mezőit látogatjuk meg. A gyalogtúra kiinduló pontja Csőszpuszta, rövid lesz a táv és kicsi a szintemelkedés, a hangsúly az aratáson lesz.

Április 30. Zsolnay emléktúra. Emléklapot és kitűzőt kapnak a résztvevők ingyenesen. Az útvonalon szép kilátás lesz a Tarnai pihenőnél és a Csergezán Pál kilátóból. A túra első részén, bemelegítésként sík szakaszok lesznek, majd egy hosszú, de nem meredek emelkedő a Nagy Kopasz hegyig. A túra második felében először lejtmenet, majd a végén ismételten sík szakasz következik. Rövid, nem túlzottan nehéz gyalogtúra lesz.

Július 9. Tisza tavi kerékpáros túra. Egy nyári szombati napon, reggel 8 órakor vonattal átszállás nélkül a kerékpárjainkkal együtt elutazunk Budapestről Poroszlóra. Onnan kerékpárral, több megállót beiktatva körbetekerjük a Tisza tavat. Hosszabb megállót (úgy 2-3 órát) tartunk Sarud település strandján, ahol ebédelni és fürdőzni fogunk. Akinek ez a 67 km-es táv sok lenne, a vonatról nem száll le Poroszlón, hanem Tiszafüredig megy, ott csatlakozik a többiekhez, így 9 km-t megtakaríthat. A vonatos visszaút még aznap este 6 órakor Poroszlóról. A túra csak napsütés és fürdőzésre alkalmas idő esetén kerül megrendezésre.

Ezeken kívül még tematikus egy napos gyalog- vagy kerékpáros túrákat is fogunk szervezni, melyeken a túravezetők a Nemzeti Parkok munkatársai lesznek. A túravezetésért különböző összegeket kell fizetni, melyek elszámolhatók a befizetett tagdíjakból.

Scroll to top

EZ A BÖNGÉSZŐ NEM TÁMOGATOTT.

KÉRJÜK HASZNÁLJON EGY MÁSIK BÖNGÉSZŐT!