Pénzügyőr SE
* A keresés csak ezen tartalmak között lehetséges!

Mura-Dráva vadvízi kenutúra


kategória: Vitorlás – és Vízisport Szakosztály - Beszámolók- avagy miként váltunk a száguldó folyók szerelmeseivé -

Kenuval vagy éppen kajakkal evezni napsütésben mindig lenyűgöző élmény. Ha pedig mindezt száguldó folyókon tehetjük, akkor nem csak az adrenalint dobathatjuk testünkben, de próbára tehetjük ügyességünket, tesztelhetjük éberségünket, és igencsak megdolgoztathatjuk izmainkat is, hogy a sodrás, vagy éppen a szél ellen tudjuk irányítani a víz felszínén törékenyen evickélő hajónkat! Fűszerként e kalandhoz a körülöttünk repkedő hófehér nagykócsagok, a behúzott nyakkal tovaszálló, a népnyelvben vakvarjúnak csúfolt bakcsók, valamint a magasban felettünk a szelek szárnyán köröket leíró rétisasok szolgálnak. És persze mindez kivitelezhetetlen nagyszerű vízitúra vezető és belevaló csapat nélkül. Nekünk, huszonhármunknak mindez megadatott augusztus 11 és 17 között a Mura-Dráva vízitúrán.


A start ez évben a szlovéniai Radenciben volt, ahol száguldott folyónk, az Alpokból friss csapadékkal kövérre hízott Mura. Mint megtudtuk, újdonság volt innen indulni, hisz az előző években 25 folyamkilométerrel lejjebb indult a csapat. Nos, volt is nagy drukk, hogy mit is kell majd tenni a habosan tajtékzó folyóban hihetetlen sok akadályt képző gigantikus fatörzsekkel, hogy ne boruljunk bele a kenuinkkal! Persze a stratégia egyszerűnek tűnt, a mentőmellény is ott virított mindannyiunkon, ám mégis az a pillanat, amikor vízre tették ladikjainkat és odakiáltottak, hogy evezzetek tiétek a hajó, - több mint izgalmas volt. A víz pedig tette a dolgát: elkapta a sodrás a hajónkat, mi pedig repültünk a folyó szárnyán. Figyeltük az akadókat, nehogy a sodrás beborítson egy-egy mederbe dőlt fatörzs alá, s lassan ráébredtünk, hogy mily kegyeltjei is vagyunk a sorsnak, hisz csak mi voltunk, a természet, a madarak, s a vágtázó folyó. Az már csak ráadás, hogy az utazásunk során hajómalmok mellett suhantunk el, mintha egy évszázadokkal ezelőtti világ vízi vándorai lennénk. Ördöngös szerkezetünk pedig mutatta, hogy 12 km/óra sebességgel iszkol a folyónk. E sebességnél nem csoda, hogy hamar, már kora délutánra megérkeztünk a horvátországi Muraszentmártonba (Sveti Martin). Egy ma is működő hajómalom melletti kis öbölben szálltunk partra, ahol nagyszerű vacsorával is elkápráztattak minket. Egyébként így volt ez végig utunk során, akik fogyni jöttek azok minden bizonnyal néhány plusz kilóval tértek haza. Este az élmények megbeszéléséé volt a főszerep, amit színezett, hogy előkerültek a hátizsákokból a hazai gyümölcsösök öléből született áttetsző nedűk is.

GALÉRIA KÉPEK

A Murán négy napot eveztünk. A következő nap, már hazai földön, Alsószemenyén kötöttünk, ki, ahol az 5 kilométerre lévő Kerkaszentkirály turisztikai központjánál, nagyszerű szálláson éjszakáztunk. Itt azt is megtudtuk, hogy a település határában 4 db egykori bunker várja felújítva a turistákat és egy légoltalmi pince is Lovászinál. A Mura mentén a harmadik éjszakánk Molnáriban volt, ahol mi népesítettük be a hajdan szebb napokat és nebulókat is látott iskolát.

Az Murán a negyedik evezős nap tartogatta az egyik legnagyobb élményt. Egyrészt belemerészkedtünk a száguldó, jéghideg folyónkba: felgyalogoltunk, pontosabban küzdöttük magunkat a sodrással szemben a vízben, majd sodrattuk magunkat lefelé az átláthatatlan vizű árral. S ugyan mindez rövid utazás volt, ám kellő kitartással ismételgetve igen jó mókának bizonyult.
A másik megdöbbentő élmény a Mura-Dráva találkozásnál várt minket. Itt egy évekkel korábbi áradás átszakította a Mura és a Dráva közti galériaerdő sáncát, s mi most áteveztünk ezen az áttörésen, amihez keményen lapátoltuk a vizet, és kikötöttünk a túlparton a csendesen, áttetszően csillogó Dráván. Itt a fürdőzés már kevésbé bizonyult embert próbálónak: vize selymes, meleg és kristálytiszta volt. Innen már csak néhány folyamkilométert eveztünk és Őrtilosnál értünk partot. Itt a délutáni program a Szent Mihály hegyen lévő templom megtekintése, majd a hegyoldalban lévő, lenyűgöző panorámát kínáló étteremben elköltött vacsora volt.

A Dráván két napot eveztünk. S bár itt már nem annyira száguldott a folyó, ám a bedőlt fák, az éles kanyarok, a partnak toló szél miatt az evezés itt is gyakorlott vízitúrázókat kívánt. A kavicszátonyokkal teleszórt folyón madarak tucatjaiban gyönyörködhettünk. A magaspartok körül fecskék cikáztak, a kisebb-nagyobb szigetekről nagykócsagok, szürkegémek rebbentek fel, a víz fölé hajló fák között a jégmadarak kékes tollain csillant meg a napfény. Mi pedig gyönyörködtünk a tájban, kikötöttünk, fürdőztünk a szigetek pereménél, s időnként hajóinkkal összekapaszkodva suhantunk a folyón. Vízváron volt az utolsó közös vizitúrázós éjszakánk, az Éden turisztikai szálláson, ahol függőágyak, bográcsos étel, és szuper komfortos apartmanok vártak minket.

Nagyszerű hat nap és 200 folyamkilométer evezés után, kora délután érkeztünk Barcsra. S amiről még szót nem ejtettem, ám ami nélkül túránk nem lehetett volna a nyár egyik legszebb kalandja, élménye. Svájci óramű pontossággal tervezett-szervezett vízitúra részesei lehettünk: az érkezés, az indulás, a szállás, a vacsora, a hajóink szállítása, a vízitúrázók biztonsága. Mindez Horváth Lajos Péter túravezetőnknek – a NAV KEKI sportszervezőjének – köszönhető. És köszönet Majoros Attilának, aki akár egy órát is állt mosolyogva a jéghideg vízben, hogy hajóinkat az indulásoknál vízre segítse, Madár Jánosnak, aki mindig pontosan érkezve várt minket csomagjainkkal a parton és a szálláshelyeken. És köszönet a csapatnak, akikkel oly jó volt egy túrán evezni, vagy éppen kaptatni a piciny falvak utcáin, esténként kocsmában beszélgetni, s reggel derűs arcokra ébredni! A szuper evezés után már csak egy kérdés motoz bennem: Jövőre melyik folyóra is megyünk?

Beregi-Nagy Edit
Galéria


Mura-Dráva vadvízi kenutúra 1<br /><br />Administrator (2017-09-07)
Mura-Dráva vadvízi kenutúra 2<br /><br />Administrator (2017-09-07)

Keresés Pénzügyőr SE

Események a hónapban: 22

HKSCPSV


2346
910121315
16171920
2324262729
3031
Csapatbajnokságok eredménye - 2019-2020

ARCHÍVUM

Véletlenszerű Képek

Tisza tó 2018.
Vitorlás- és Vízisport Szakosztály - Tisza tó 2018.
Képek: 36

Támogatóink

Nemzeti Adó -és Vámhivatal
Budapest Airport- repülőjegy vásárlás
Futanet
GEOINFORM
Gilda Max
Spuri Futóbolt
Sportegyesületek Országos Szövetsége
Velossimo Kft.
BioTechUSA protein-vitamin.hu
Smart Int Magyarország Kft.
Eurovéd Security Zrt.
LV International Kft
Morihana