Pénzügyőr SE

Asztalitenisz - Bemutatkozás

1994-1999 Megváltozott körülmények között újra a legjobbak között


A felnőtt csapat NB II. osztályba való visszakerülése, a tartalékcsapatokban a fiatalok jó szereplése megalapozta azt az igényt, hogy a Szakosztály újra célkitűzésként kezelje a sportág élvonalába kerülést. Ehhez azonban figyelembe kellett venni a sportág megváltozott körülményeit. Változtatni kellett az elmúlt évtizedben kialakult - az NB II-NB III. osztályt megfelelőnek tartó - szemléleten, amelyet jól jellemzett Bánfalvi László edzőnek a felkerülést követően tett nyilatkozata:
"...Nagyon remélem, hogy ....szerzünk annyi pontot, hogy ne legyenek kiesési gondjaink, s a Pénzügyőr a következő bajnokságban is a másodosztályban szerepeljen." Az elkövetkező két évben a bennmaradást sikerült ugyan biztosítani, de előbbre lépés nem történt.

Bánfalvi László közel tíz éves itteni munkája után abbahagyta edzői tevékenységét. Köszönet illeti meg, hogy ez alatt az idő alatt biztosította a férfi csapatban a folyamatosságot és az NB III. osztályban számos jó helyezést ért el csapatával. Munkájával - ha nem is annak legsikeresebb időszakában - de beírta nevét a Szakosztály történetébe.

1993-ban Dr. Müller György és a szakosztályvezetés, döntő lépésre szánta el magát. A felnőtt csapat edzőjének felkérte a BVSC-ben jelentős és a kornak megfelelő technikai felkészültséget szerzett fiatal Dobrotka Györgyöt. Dobrotka György már családi környezetből hozta magával az asztalitenisz szeretetét. Édesapja Dobrotka Gábor neves edző volt a sportágban, szoros kapcsolat fűzte a Szakosztály korábbi és jelenlegi vezetőihez. A Szakosztály biztosította számára az NB II. osztályú csapat és a tartalékcsapatok felkészítését, ő pedig felvállalta a csapat szervezését, szakmai irányítását, folyamatos fejlődésének biztosítását. Ma is a testület tagjaként irányítja a Szakosztály munkáját.

Megoldódott a felnőtt csapat edzésproblémája is. Állandó teremként megkapták a Bláthy Ottó utcai, a NEHITI kezelésében levő tornatermet, amely mindennapos edzéseket tett lehetővé. Az 1993-94. bajnoki évben a Dobrotka edző által megerősített csapatban a következők szerepeltek: Gelléri Zoltán, Hoffmann Tamás, Hubik Tibor, Hutvágner Károly, Kállai Norbert, Kovách András, Zombori László, ifjúsági versenyzőként pedig Jakab András, Király Zsolt, ifj. Klampár Tibor, Kovács Tamás.

A bemutatkozás kitűnőre sikerült. A csapat az NB II. osztályban a második helyen végzett és jogot szerzett az NB I/B. osztályba jutásért osztályozó mérkőzést játszani. A csapat ezt az akadályt is vette és már az első évben magasabb osztályba került. A győztes csapatot sikerült együtt tartani és ez reményt adott az NB I/B. osztályban is a jó szereplésre. Várakozásunkban nem is csalódtunk!

Az NB I/B. osztályban a csapat a megszerezhető pontok 78%-át begyűjtve megnyerte a bajnokságot és 23 év után ismét a hazai bajnokság első vonalába került. A sikerhez Hoffmann Tamás 74,14%-os, Kállai Norbert 67.27%-os, Gelléri Zoltán 53,6%-os, Hutvágner Károly 50%-os, Hubik Tibor 44,12%-os teljesítménnyel járult hozzá. 65%-os teljesítménnyel sikeresek voltak a párosaink is.

Az első csapat sikere mellett megerősödtek tartalék és ifjúsági csapataink is. Ez lehetővé tette a Budapest Bajnokság több osztályában is csapatok indítását, továbbra is megtartva az V. kerületben a csapatindítást.

Az egész Szakosztályban kialakult egy egészséges küzdőszellem, harc a csapatokba kerülés és a jobb eredmények érdekében. A felnőtt csapatoknál nagyot javult az edzések színvonala, a Pénzügyminisztérium tornatermében pedig már bontogatták szárnyaikat a napjainkra már jelentős eredményeket elért újonc, serdülő és ifjúsági versenyzőink.

1995. áprilisában jelentős sikere volt a Szakosztálynak, hogy vezetőjét, Kiss Istvánt beválasztották a PSE megválasztott új elnökségébe. Az új elnökség minden támogatást megadott és megad a lehetőségein belül ma is a Szakosztály jó szerepléséhez.

Az NB I/A osztályban egészséges önbizalommal, a bennmaradás biztosítását célul tűzve kezdtük meg a bajnokságot. A Hoffmann, Hutvágner, Kállai, Gelléri összetételű csapat Horváth Áronnal kiegészülve megnyerte a nyerhető, néha még a nyerhetetlennek látszó mérkőzéseket is. Kiváló volt a csapatszellem, a magas színvonalú edzések meghozták az önbizalmat is. A csapat az első NB I/A-s évét a hatodik hely megszerzésével ünnepelte. A Pénzügyőrök Lapja így méltatta az eredményt:

"A tabellán eggyel alattunk álló CVSE elleni döntetlen azt jelenti, hogy az utolsó forduló eredményétől függetlenül csapatunk az asztalitenisz NB I/A csoportjában újonc létére az elismerésre méltó hatodik helyet szerezte meg. A csapat a kitűzött célt helyezésben, pontszámban és győztes mérkőzések tekintetében messze túlszárnyalta. Nem kis dolog. Gratulálunk!"

Ha ehhez hozzávesszük, hogy második csapatunk a Budapest I/A osztályban bajnokságot nyerve felkerült az NB III. osztályba, valóban elmondhatjuk, hogy jó évet zártunk.

Az 1996-97. évi bajnokságban nem számíthattunk a külföldre szerződött Hoffmann és Hutvágner játékára. Helyükbe érkezett Seft Marcel, Bachmann Péter, Jóna András és Seres Árpád. Célkitűzés a bennmaradás biztosítása volt. Ha nem is zökkenők nélkül, de ezt a célkitűzést teljesítettük. A csapat a 8. hely megszerzésével biztosította az NB I/A osztályban való bennmaradást. Ebben az évben a szakosztályvezetői tisztet, az elnökségi tagságát megtartó Kiss Istvántól Hóka Gábor vette át.

Jelentős sikert ért el második csapatunk. Az NB III. újoncaként pontveszteség nélkül megnyerte a bajnokságot és felkerült az NB II. osztályba. A csapatban Emmer Péter, Kemenesi Tamás, Király Zsolt, Kovách András, Matulai Csaba és Zombori László játszott a legtöbbször, de egy-egy mérkőzésen már helyett kapott az ifjúsági korú Szukics Gábor és a még alig 10 éves Jakab János is. Ennek az eredmények a csapatépítés szempontjából volt nagy jelentősége, hiszen jó képességű utánpótlásunknak NB II. színvonalú játéklehetőséget biztosított. Az eredményeket növeli, hogy Bp. II. osztályú csapatunk - a veterán Lánczi Ferenccel és az ifjúsági csapat tagjaival - bajnokságot nyert és felkerült az I/B osztályba. Ifjúsági csapatunk - Pálinkási Csaba, Veres Gábor, Pattantyús Attila, Gódor Gergely - a korosztályos bajnokságon bekerült a legjobb nyolc közé. A legkisebbek között Jakab János és Király Tamás már korosztályukban országos versenyeken értek el érmes helyezéseket.

Az 1997-98. évi bajnokság során tovább folytatódott az utánpótlás előretörése, de a legmagasabb szinten a gondok fokozódtak. Hoffmann és Hutvágner után Kállai is külföldre szerződött az év folyamán. Ezt a veszteséget már nem tudta a megmarad állomány elviselni. Bár a Szakosztály részéről történtek kísérletek az erősítésre - Rácz Dezső leigazolása - a Gelléri, Jóna, Seres, Bachmann, Horváth, Rácz összeállítású csapat nem tudta megtartani helyét a legmagasabb osztályban.

A kiesés ellenére a Szakosztály eredményes évet zárt. Az NB II. osztályba felkerült csapat a középmezőnyben biztosította a helyét. Megtartottuk Bp. I/A osztályú csapatunkat és nagyszerűen szerepelt IV. csapatunk a Bp. I/B. osztályban. A Gódor, Pattantyús, Pálinkási, Szukics, Veres összeállítású ifjúsági korú csapat, bajnokságot nyert, és felkerült az I/A osztályba.

Még örvendetesebb hogy a két ifiből, egy serdülőből és két újonc korú versenyzőből álló felnőtt V. kerületi csapat veretlenül nyert bajnokságot. A csapatban Mayer Péter, Kruchió Péter, Király Tamás és Jakab János játszott a legtöbbször. Tovább fejlődött két ifjú tehetségünk Király Tamás és Jakab János. Utóbbi a korosztályos versenyeken számos helyezést ért el, de együtt párosban is nagyszerűen szerepeltek. Jakab bekerült a válogatott keretbe is.

A Szakosztály munkáját az első csapat kiesése ellenére jónak ítélte az Magyar Asztalitenisz Szövetség is, amely a következő levelet írta a PSE elnökének.

"Tisztelt Elnök Úr!
Tájékoztatjuk Önt, hogy a Magyar Asztalitenisz Szövetség elismeréssel adózik a Pénzügyőr SE asztalitenisz szakosztálya tevékenységének. A szakosztály 3 éve szerepel az NB I/A. osztályban és összesen 6 csapatot indít különböző bajnokságokban. Kitűnő utánpótláskorú versenyzőik vannak Jakab János és Király Tamás személyében. A pénzügyőrversenyzők jelentős nemzetközi sikereket is mondhatnak magukénak. A Nemzetközi Pénzügyi Tornákon sikerrel képviselik hazánkat.
Köszönetünket fejezzük ki a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának, mint bázisszervnek a támogatásért és Önnek, mint a sportegyesület elnökének a szakosztály segítéséért. Kérjük, hogy a jövőben is hasonlóan segítse a szakosztály működését."

Korábban már említettem, hogy az utóbbi tíz évben jelentősen megváltoztak az asztalitenisz sportágban is a működési feltételek. Nem csak az árak szaladtak el a felszereléseknél, a terembérleteknél, de a sportág élvonalában egyre jobban érvényesül a piaci szemlélet. NB I-es szinten, de még az NB II-ben is, a játékosok többsége anyagi ellenszolgáltatást kér és kap szerepléséért, így ma már az amatőr alapon játszó versenyzők száma kevés.

A Szakosztályt ötven éves fennállása alatt az amatőr sport jellemezte. Az utóbbi években ennek megőrzése egyre nehezebbé vált. Törekvésünk arra irányult, hogy a számunkra megfelelő szintű versenyzőknek a testületnél nyújtsunk munkalehetőséget, hogy ez által is kötődjenek a Szakosztályhoz. Ez néhány esetben - Gelléri, Jóna - sikerült, de jellemző volt, hogy a kiemelkedő eredményt produkált versenyzők - Hoffmann, Hutvágner, Kállai - eredményeiket felhasználva külföldi szerződést tudtak kötni és így elveszítettük őket. Ilyen körülmények között a legmagasabb osztályba kerülés és a három éves NB I/A, majd a már két éves NB I/B. osztályú szereplés kimagasló eredménynek számít, amelyben döntő szerepe volt Dobrotka György edző kiváló szakmai munkájának, szervezőkészségének és a PSE elnöksége hatékony támogatásának.

Az eredményt csak növeli, hogy az utóbbi években a Szakosztálynál hagyománynak tekintendő utánpótlás nevelés is kimagasló eredményeket ért el. Tartalék csapatainkban ma már döntően saját nevelésű versenyzők szerepelnek. NB II. osztályú csapatunk játékereje jelentős, távlatilag közvetlen utánpótlást biztosíthat az első csapat részére.

Említettem már, hogy az elmúlt évben az utánpótlás versenyek eredményeit tekintve országosan harmadik helyezést értünk el. Ez döntően a több újonc és serdülő - egyéni és páros - országos bajnoki címet, csapatban serdülő Európa bajnoki aranyérmet szerzett Jakab Jánosnak, valamint méltó csapatpartnerének Király Tamásnak volt köszönhető.

Jakab János az elmúlt évben már ütőképes tagja volt az NB I/B osztályú felnőtt csapatnak is. A Szakosztály a fejlődéséhez szükséges feltételeket eddig is maximálisan biztosította. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy fejlődése töretlen legyen, és eredményeivel hozzájáruljon csapatunk eredményes szerepléséhez.

Ötvenévi eredményes tevékenység után a Szakosztálynak egy feladata lehet. Folytatni a munkát, biztosítani a működés folyamatosságát. A Szakosztálynak olyan erős utánpótlása van, hogy távlatilag erre építve lehet újra nagyobb eredményekre törekedni. Addig a meglevő erőket megtartva, erre támaszkodva, utánpótlásunkat folyamatosan beépítve az első csapatba kell tartani és, ha lehet javítani a jelenlegi helyzetünket. Ez nem kevés feladat, de adjon hozzá erőt az elmúlt ötven év, számos eredménye, tapasztalata. A Szakosztály jelenlegi állománya, vezetése, a PSE elnökségének támogatása mindezekre garancia lehet.Oldal 1 
1950-1957 A szakosztályépítés időszaka
1957-1963 Az első NB. I-es évek
1964-1976 Fiatalítás eredményekkel
1977-1980 MEGMARADNI AZ NB II-BEN
1981-1993 NB III-as évek
1994-1999 Megváltozott körülmények között újra a legjobbak között
Az Asztalitenisz Szakosztály 1998/99 évi beszámolója
1999-2004

Keresés Pénzügyőr SE

Események a hónapban: 12

HKSCPSV
13
456710
111213141516
18192021
2526272829

Csapatbajnokságok eredménye - 2021-2022

ARCHÍVUM

Véletlenszerű Képek

Támogatóink

Nemzeti Adó -és Vámhivatal
Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
Futanet
Spuri Futóbolt
Sportegyesületek Országos Szövetsége
A FERROBETON Zrt. az ország egyik legnagyobb beton- és vasbetonelem előre gyártó vállalata.
LV International Kft
Morihana
DOVIT Fishing
Atomix halcsalik webáruháza
Timár Mix
Duplakukac
Carp Zoom
King-Baits