Pénzügyőr SE

Asztalitenisz - Bemutatkozás

1977-1980 MEGMARADNI AZ NB II-BEN


1977-re az NB-I-et is megjárt csapatból már csak Emőd Pál maradt meg. Haraszti, Herendi, Müller abbahagyták az aktív versenyzést, Hubik és Hagyák más egyesületbe igazolt. Néhányan /Geri és László/ katonai szolgálatukat töltötték.
A szakosztályvezetés - Herendi, Müller edzők, Horváth Gábor szakosztályvezető - jelentős döntés előtt álltak. Abban egyetértés volt, hogy az NB II. osztály megtartásához külső erősítésre van szükség, de nem így az erősítés mértékében. A Szakosztály nagyon népszerű volt. Sokan és szívesen jöttek hozzánk játszani a sportágat amatőr alapon űző, jó NB II. színvonalú játékosok. Ugyanakkor már döngették az NB II-es színvonal kapuját az újabb saját nevelésű fiatalok, akik közül Majsai Károly, Bíró Károly, Horváth Gábor, Nagy Ferenc, Kovách András a tartalékcsapatokban figyelemre méltó eredményeket értek már el.

Az ütköző álláspontok szerint egy-két fő erősítés mellett a fiatalok játékát kellett volna előtérbe helyezni, illetőleg jelentős erősítéssel az NB II. élmezőnyébe vinni a csapatot. Az utóbbi álláspont képviselői győztek. Az 1977. bajnoki évet a csapat a következő kerettel kezdte meg:

Bíró Károly, Darvas Ferenc, Darvas László /a hajdani kitűnő konferanszié Darvas Szilárd fiai/, Emőd Pál /ma elismert gazdasági újságíró/, Faragó István, Horváth Gábor, Majsai Károly, Séra Lajos.

Az arányok kiegyensúlyozottnak látszanak, de gyakorlatban a csapatbajnoki mérkőzéseken a kiemelt saját játékosok közül csak Emőd Pál játszott rendszeresen, a fiatalok, Majsai, Horváth és Bíró közül egy-egy szerepelt általában a mérkőzéseken. A csapat az NB II-ben az 5. helyet szerezte meg. Kiemelkedett Séra Lajos 84%-os egyéni teljesítménye.

1978-ban a helyzet annyit változott, hogy Séra más egyesületbe távozott, Geri László és az év második felében László Imre pedig hazatért katonai szolgálatából. A csapat általában a Bíró, Darvas Ferenc, Darvas László, Emőd, Faragó, Geri, László, Majsai keretből került ki. Örvendetes, hogy Majsai Károly, - aki mozgássérültségét hihetetlen akarattal, küzdeni tudással győzte le - beépült a kezdő csapatba. A csapat 1978-ban a 8. hely megszerzésével biztosította a bennmaradást.

1979-ben Darvas Ferenc, Faragó, László, Emőd befejezték a Szakosztályban folytatott tevékenységüket. A csapathoz igazolt Jakab László és a Budapesten tanuló, Szombathelyen NB II-ben játszott Andorka.
Beépült a csapatba Horváth Gábor is és az Andorka, Darvas László, Geri, Horváth, Majsai összetételű csapat az első félévben a 6. helyen végzett. Megvált a csapattól Herendi Iván edző, aki a BVSC utánpótlás edzője lett és elvitte magával Biró Károly ifjúsági játékosunkat is, aki később tagja volt a BVSC országos bajnok csapatának is.

1980-ban nagy veszteség érte a Szakosztályt. 1968 óta használt Mester utcai tornatermünket átalakítás miatt felmondták. A szakosztályvezetésnek jó kapcsolatai révén sikerült ugyan megszerezni a Statisztika női csapatának volt Jurányi utcai edzőtermét, de a Budára költözés miatt utánpótlás korú - általában a Mester utca környékén lakó- versenyzőink többségét elvesztettük. A felnőtt csapatot Herendi Ivántól az akkor már segédedzői képesítéssel rendelkező Majsai Károly vette át.

A felnőtt csapattól megvált Darvas Ferenc. Most látszott meg igazán, hogy eddig a tartalékcsapatokban játszó fiaink még nem rendelkeznek megfelelő rutinnal az NB II. osztályhoz. Bekerült a csapatba Horváth mellett Nagy Ferenc is, de a Geri, Jakab, Majsai Horváth, Nagy összetételű csapat - amelyben időközönként a Statisztika volt játékosa Csaba István is helyt kapott - az első félévben nem tudott eljutni a győzelemig és a tavaszi idényt az utolsó helyen fejezte be. Az őszi idényben Horváth Gábor katonai szolgálatra vonult be. A csapat megerősítése érdekében ismét csatasorba állt az aktív versenyzéstől korábban már visszavonult Dr. Müller György. Közreműködésével a csapat az őszi öt mérkőzésből négyet megnyert és biztosította a bennmaradást.

Ennek az időszaknak érdekes egyénisége volt Majsai Károly, aki a Szakosztálynál töltött éveire a következők szerint emlékezik:

Majsai Károly 1972-1982. között volt tagja a Szakosztálynak. Saját nevelés. Gyermekkorban szerzett mozgássérültsége ellenére a sportágban figyelemre méltó eredményeket ért el. Tagja volt a nyolcvanas évek végétől az NB II. osztályú csapatnak. A kilencvenes években jelentős sikereket ért el a mozgássérültek világversenyein. Főiskolai tanár, aki munkája és családja mellett megszállottja az asztalitenisz sportnak; ma is versenyszerűen játszik. A PSE 50 éves évfordulója kapcsán feltett kérdéseimre a következőket válaszolta.

Mikor kerültél és milyen körülmények között a PSE Asztalitenisz Szakosztályához?

Vidéken nőttem fel egy Budapesttől 70 km-re levő községben, de az asztalitenisszel egy pécsi családi kiránduláson ismerkedtem meg. Attól kezdve elválaszthatatlanok lettünk egymástól. Saját erőből megtanultam annyira játszani, hogy községi bajnok lettem és Budapestre kerülve helyet kaptam a középiskola csapatában is. Egyre jobban éreztem azonban, hogy a technikám nem tökéletes - pl. rosszul fogtam az ütőt - és szerettem volna, ha valaki szakszerűen megtanít a sportág technikai elemeire. Néhány egyesületnél történt próbálkozás után keresztanyám révén kerültem 15 éves koromban a Pénzügyőr Sportegyesületbe. Keresztanyám Szénási Erzsébet, aki a pénzügyőrségnél dolgozott és sportolt éveken keresztül tagja volt a női szakosztálynak.

Hogyan emlékszel vissza az itt töltött időre, mit jelentett neked ez a Szakosztály?

A Pénzügyőrben sok fiatal játszott, akikkel nem volt nehéz megtalálni a megfelelő kapcsolatot. Azonnal játszottam valamelyik ifi csapatban és megkezdtem a kemény edzéseket. Azzal, hogy a Pénzügyőrbe bekerültem minden titkos vágyam teljesült. Lehetőséget kaptam a bizonyításra, annak a célomnak a megvalósítására, hogy korlátaim ellenére elérjem a hazai NB II. szintet, ami akkor nem volt alacsony színvonal. Mozgássérült lévén, nekem sokkal többet kellett tennem a fejlődésem érdekében, mint másoknak. Megkönnyítette számomra ezt, hogy a Pénzügyőrben soha senki sem éreztette velem állapotomat. Ez nagyon sokat jelentett nekem, növelte az önbizalmamat. Nagyszerűek voltak az esztergomi edzőtáborok és számomra a Karácsonnyal ért fel az év végi szakosztályi vacsora. Kollégiumban laktam és a Pénzügyőr vált második otthonommá.

1976-ban kerültem be először az NB II. csapatba de a görcsös akarás miatt egy döntő fontosságú játszmát jelentős előnyről nem tudtam megnyerni. Ez lelkileg nagyon megviselt és csak egy-két év múlva tudtam a csapatban végleg gyökeret verni. Ebben az időben már ajánlották nekem, hogy vegyem fel a kapcsolatot a mozgássérültek sportegyesületével, de ekkor még hallani sem akartam erről. Számomra kimondhatatlan sikerélmény volt, hogy helyt tudtam állni NB II. szinten az egészséges sportolók között is. Lelkesedésemben elvállaltam az edzői munkát is a Szakosztálynál Herendi Iván távozása után.

Amikor 1981-ben a Pénzügyőrhöz új edző került egy kicsit megváltozott a szemlélet is. Háttérbe szorultak azok a szempontok, amelyek számomra az itteni munkát vonzóvá tették. Elmaradtak az edzőtáborok, kicserélődött a játékosállomány. Úgy éreztem, hogy változtatásra van szükségem és átigazoltam egy másik egyesületbe. A Pénzügyőrben töltött évek nekem rendkívül sokat jelentettek. Egész életemre kiható élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtam, barátokra találtam, akikkel ma is együtt vagyunk. Megtanultam, hogy jó célkitűzésekkel, akarattal meg tudom valósítani önmagamat.

Úgy tudom, hogy a későbbiekben nemzetközi sikereket is elértél a sportágban. Mondjál erről néhány szót.

Mint arról már beszéltem korábban nem akartam részt venni a mozgássérültek versenyein. Nem ismertem a mezőnyt és úgy gondoltam én magasabb szintet értem el már annál, amit a mozgássérült sport számomra nyújthat. Később rábeszéltek a részvételre és azonnal bekerültem a magyar válogatottba. Nagyon sok élményben volt részem ezt követően. Bejártam a fél világot és számos jó helyezést értem el. Négy olimpián vettem részt, a legjobb eredményem második és harmadik helyezés volt. Kétszeres Európa Bajnok vagyok, de Európa Bajnokságon voltak más érmes helyezéseim is. Világbajnokságon ezüst és bronzérmeim vannak. Mindezeket az eredményeket a Pénzügyőrben tanultaknak köszönhetem, és a Pénzügyőrt tekintem ma is nevelő egyesületemnek.Oldal 1 
1950-1957 A szakosztályépítés időszaka
1957-1963 Az első NB. I-es évek
1964-1976 Fiatalítás eredményekkel
1977-1980 MEGMARADNI AZ NB II-BEN
1981-1993 NB III-as évek
1994-1999 Megváltozott körülmények között újra a legjobbak között
Az Asztalitenisz Szakosztály 1998/99 évi beszámolója
1999-2004

Keresés Pénzügyőr SE

Események a hónapban: 12

HKSCPSV
13
456710
111213141516
18192021
2526272829

Csapatbajnokságok eredménye - 2021-2022

ARCHÍVUM

Véletlenszerű Képek

Támogatóink

Nemzeti Adó -és Vámhivatal
Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
Futanet
Spuri Futóbolt
Sportegyesületek Országos Szövetsége
A FERROBETON Zrt. az ország egyik legnagyobb beton- és vasbetonelem előre gyártó vállalata.
LV International Kft
Morihana
DOVIT Fishing
Atomix halcsalik webáruháza
Timár Mix
Duplakukac
Carp Zoom
King-Baits