Pénzügyőr SE

Asztalitenisz - Bemutatkozás

1957-1963 Az első NB. I-es évek


A következőkben áttekintendő időszak a Szakosztály legjobb évei közé tartozik. 1957. őszén mind a női, mind a férfi csapat az NB I. osztályban kezdte meg a tevékenységét. A szakosztályvezetés megoldandó kérdése volt, erősítse-e a csapatokat vagy a meglevő játékosállomány vegye fel a küzdelmet NB-I-es ellenfeleivel. Az a vélemény alakult ki, hogy meg kell őrizni a csapatok testületi jellegét, de az NB I-ben való tartós szerepléshez elengedhetetlen mind a női, mind a férfi csapat megerősítése egy-egy olyan szintű játékossal, akik a kiesés szempontjából jelentős mérkőzéseken betölthetik a "húzóember" szerepét.

Szerencsés választás volt a Fóris házaspár átigazolása. Fóris Mihályné állandó tagja volt korábban a magyar bajnok Ganz-Mávag csapatának. NB I-es tapasztalatai, jelentős játékereje a női csapatot erős középcsapattá tette. Fóris Mihály hosszú NB I-es múlttal rendelkező, bajnokcsapatokat megjárt, igazi játékos egyéniség volt. Átigazolását követően a testület tagja lett és éveken keresztül volt él játékosa és edzője a férfi csapatnak.

Az NB I. osztályt a két csapat a következő felállásban kezdte meg:

Női csapat

Fórisné, Polgáriné, Katonáné /Szénási Erzsébet/ , Szabóné, Kissné. A hölgyek közül csak Fórisné volt "civil", Polgáriné, Katonáné pénzügyőrök, Szabóné és Kissné pénzügyőr feleségek voltak.

Férfi csapat

Fóris, Harsányi, Müller, Szabó, Sziráki. A férfi csapatból Fóris, Harsányi, Müller pénzügyőrök, Szabó és Sziráki pedig pénzügyőr gyerekek voltak.

Úgy tűnt, hogy a szakosztályvezetés jól oldotta meg a feladatát. A két NB I-es csapat közül a hölgyek biztosan nyerték esélyes mérkőzéseiket. Fórisné és Polgáriné kiemelkedtek a női középmezőnyből és a csapatgyőzelemhez szükséges tíz győzelemből az esetek többségében 7-8 mérkőzést ketten megnyertek.

A férfiaknál - lényegesen kiegyensúlyozottabb mezőnyben - az első évben még meglátszott, hogy a csapat többsége nem rendelkezett NB I-es tapasztalattal. Számos mérkőzést vesztettek el szoros küzdelemben, rutinhiány miatt. Itt Fóris és Müller voltak a legeredményesebbek, de a győztes mérkőzéseken hasznos pontokat hozott Harsányi, Szabó és Sziráki is.
Az első NB I-es évről a Pénzügyőrök Lapja így írt:

"Asztaliteniszben úgy a férfiak, mint a nők csoportjában befejeződött az 1957-58. évi bajnokság. Az elért eredmények vizsgálatánál nem kell szégyenkeznünk, mert mindkét együttesünk - első évben szerepelnek a legmagasabb szintet jelentő NB I. osztályban - derekasan megállta a helyét. A versenyekhez szükséges rutin hiányában is jó játékkal, becsületes küzdeni akarással megszerezték azokat a szükséges pontokat, amelyekkel jogot szereztek arra, hogy továbbra is ebben az osztályban versenyezhessenek."

Végeredményben a női csapat 20 ponttal a 9. helyen, a férfi csapat pedig 15 ponttal a 10 helyen végzett.

Az 1958. év tavasza az egyéni versenyek terén is szép sikereket hozott.

Az országos bajnokságon a Fóris-Müller páros igen jó játékkal sorra győzte le ellenfeleit és megérdemelten jutott a legjobbak között -a Sidó-Berczik párral együtt- a 3. helyre.

Az országos bajnokság egyéni vigaszdíj számában Müller és Fórisné az elődöntőbe került és végeredményben a 3. helyen végzett.

Az országos bajnoksággal egy időben selejtező versenyeket rendeztek a budapesti Európa Bajnokságon való indulás jogáért. A 32-es mezőnyből Polgárinénak és Müllernek sikerült biztosítani a részvételi jogát az Európa Bajnokságon, Fórisnénak ez nem sikerült. Fóris Mihály ranglista helyezése alapján selejtező nélkül indulhatott a versenyen.

Pénzügyőrsportolók Európa Bajnokságon 1958-ban, Budapesten vettek részt először. Az erős nemzetközi mezőnyben nagy sikerekre nem számíthattunk, de versenyzőink igen értékes részsikereket értek el.

A női egyesben Polgáriné 3:1 arányban győzött Gray ellen, majd 3:0 arányú vereséget szenvedett a sokszoros páros világbajnok angol Elliottól. Fóris és Müller az európai élmezőnyhöz tartozó ellenfelektől kaptak ki az első fordulóban.

Mindhárom versenyzőnk indulhatott az első két fordulóban kiesettek részére rendezett vigaszdíj versenyen. Itt Müller szerepelt eredményesen, a 72 induló között négy győzelemmel végül is a harmadik helyen végzett.

A Fóris-Müller páros egy angol és egy csehszlovák páros legyőzésével a legjobb 16 európai páros közé került.

A felsorolt eredmények is igazolják, hogy élversenyzőink hamar beilleszkedtek a legjobbak mezőnyébe és nemzetközi megmérettetések során sem vallottak szégyent. Müller -a pénzügyőrsportolók közül először-, bár csak a "vigaszdíjban", de Európa-bajnoki érmet szerzett.

Az 1958-59. évi bajnokság előtt a szakosztályvezetésnek pótolnia kellett a férfi csapatban a versenyzéstől visszavonult Szirákit. Ezt a feladatot a még egyetemi tanulmányokat folytató Köhler Zoltán átigazolásával oldották meg. Személyében küzdőképes, jó technikai felkészültségű versenyzővel erősödtünk, aki a csapatmérkőzések során jó átlagával számos esetben segítette győzelemhez a csapatot.

Az élmezőnyhöz tartozó csapatok ellen néhány figyelemre méltó egyéni győzelmet sikerült elérnünk. Ilyen volt többek között Fórisné győzelme a válogatott Máté ellen, Müller győzelme a sokszoros magyar bajnok Gyetvai, Fóris győzelme a válogatott Pigniczky és Gyetvai ellen. A szegedi országos első osztályú versenyen Fóris Mihály és a Fóris-Müller páros harmadik helyezést ért el.

A férfi csapat a bajnokság során 19 ponttal a 9. helyen végzett.

A női csapatot kitűnő rajt után a második fordulóban jelentősen visszavetette Polgáriné betegsége. A 12. hely elérése azonban ilyen körülmények között is biztosította a bennmaradást.

Az 1959-ben megtartott tisztújító egyesületi közgyűlésen változott a szakosztály vezetése. Szegedi Ferenc helyett Kaslik István lett a szakosztály vezetője. Kaslik István Miskolcon tagja volt az asztalitenisz csapatnak. Budapestre kerülése után aktivizálta magát a Szakosztály munkájában és hatékonyan támogatta azt. Harsányi György a női csapat, míg Fóris Mihály a férfi csapat szakmai munkáját irányította. Az intéző továbbra is Geréb Zoltán maradt.

Az 1959-60. bajnoki évben mind a női, mind a férfi csapat erősödött. A női csapathoz került Prim Zoltánné, aki korábban éveket játszott NB I-es csapatoknál. Fórisné és Polgáriné mellett jelentős erőt képviselő harmadik ember volt. A férfi csapat Dr. Erőss Gézával erősödött. Dr. Erős Géza kitűnő sportember volt. Magyarországra költözése előtt Romániában asztaliteniszben, teniszben, vívásban tagja volt a nemzeti válogatottnak. E mellett mintegy hat-hét nyelven beszélő külkereskedelmi szakember, aki munkája mellett, közel hat éven keresztül erősítette, majd néhány éven keresztül edzőként irányította, a féri csapatot. Távozott ugyanakkor a férfi csapattól Köhler Zoltán, aki egyetemi tanulmányainak befejezése után abbahagyta az aktív sportolást.

A csapatok formai megerősödése nem hozta azt az eredményt, amelyet a szakvezetés elvárt volna. Mind a női, mind a férfi csapat biztosan hozta ugyan a bennmaradáshoz szükséges pontokat, de középmezőnyhöz tartozó csapatok ellen több nem várt vereséget szenvedtünk. A női csapatnál visszatérő betegségek, a férfi csapatoknál pedig munkahelyi és tanulmányi elfoglaltságok miatt nem tudtunk minden esetben, a legjobb összeállításban kiállni.

A csapatmérkőzések során Fóris ismét legyőzte Gyetvait és három mérkőzést nyert a válogatottakkal felálló bajnokcsapat a V. Meteor ellen. Ezen a mérkőzésen a tartalékként beállt ifjúsági játékosunk Virág legyőzte a válogatott Földy Lászlót. A Spartacus ellen Müller legyőzte a válogatott Halpertet, a Vörös Meteor elleni második mérkőzésen pedig Sidó Ferencet. Ez utóbbi mérkőzésen Harsányi Földy, Fóris pedig Péterffy ellen nyert. /A bajnokcsapat nagy küzdelemben csak 10:6-ra tudott nyerni./ A Spartacus elleni második mérkőzésen Fóris és Müller is legyőzte Pigniczkyt.

A Budapest Bajnokság nemzetközi mezőnyében kitűnően szerepelt Fóris Mihály, aki Péterffy Miklós és a jugoszláv válogatott Hrbud legyőzésével az első nyolc közé jutott, ahol nagy küzdelemben Sidó Ferenctől szenvedett 3:1 arányú vereséget.

Az 1960-61. bajnoki év két ellentétes félévet hozott. Az őszi fordulót mind a női, mind a férfi csapat a szokott eredményekkel kezdte és számítani lehetett a korábbi évekhez hasonló-, a férfiaknál Gáti István leigazolásával jobb teljesítményre.

A férfiaknál az Erőss, Fóris, Gáti és Müller összetételű csapat talán a legerősebb volt az NB I-es évek során. A négy - közel azonos képességű - versenyző közül bármelyik képes volt kimagasló eredményekre és ez a csapat egységességét biztosította.

A női csapat továbbra is Polgárinéra és Fórisnéra épült. Mellettük Szabóné, Kissné, a későbbiekben Ugrainé és Imre játszottak a csapatban.

Kiemelkedő eredmény volt a férfi csapat győzelme az Egyetértés, a Győr ellen, valamint a Vörös Merteor elleni újabb szoros -6:10 -es- eredmény, amelynek alakulása során Fóris és Müller is legyőzték Sidó Ferencet.

Az őszi fordulót, minkét csapat a 8. helyen zárta.

A tavaszi fordulóban - a Fóris házaspár távozása miatt - csapataink szereplése lényegesen gyengébb volt, különösen a női csapat érezte meg Fórisné hiányát. A bennmaradást ennek ellenére mindkét csapat biztosította. Kiemelkedő eredményekről ebben az időszakban nem lehet beszélni. Örvendetes, hogy egy-egy alkalommal a férfi csapatban saját nevelésű ifjúsági játékos is helyt kapott.

Az 1961-62. bajnoki évet férfi csapatunk Erőss, Gáti, Müller és Szabó összeállításban kezdte meg. A bajnokság folyamán helyt kapott még a csapatban Sidó Géza és Gosztonyi József is. A bajnoki rendszer átszervezése eredményeként az eddigi négyes csapat kiegészült két páros mérkőzéssel. Ez csapatunk számára kedvező volt, mert mind a Gáti-Müller, mind az Erőss-Sidó páros általában eredményesen szerepelt. /A Gáti-Müller páros mindössze egy vereséget szenvedett a bajnokság során./

Müller eddigi legjobb NB I-es évét nyújtotta, de kitűnően szerepelt Eröss és Gáti is. Szabó a fontos mérkőzéseken hozta a szükséges kiegészítő mérkőzéseket. Ennek eredményeként a férfi csapat Fóris nélkül is megszerezte a bajnokság 10. helyét és biztosította a további NB I-es szereplést.

Nem volt ilyen eredményes a női csapat, amely Fórisné távoztával elvesztette egyik erősségét. Polgáriné hiába nyerte mérkőzéseit a csapat többi tagja - Szabóné, Imre, Ugrainé - nem tudta a győzelemhez szükséges további mérkőzéseket megnyerni. A bajnokság második felében Polgáriné feladta az egyoldalú küzdelmet és visszavonult az aktív versenyzéstől. A csapat így még jobban meggyengülve, győzelem nélkül végzett a bajnokságban és kiesett az NB II. osztályba.

Az 1962-63. évi bajnokság során férfi csapatunk az NB I. osztályban, női csapatunk az NB II. osztályban szerepelt. A férfi csapat előző évi sikeres szereplése után a szakosztályvezetés hasonló folytatást várt. Ez azonban nem következett be! A bajnoki év folyamán a csapat két eredményes versenyzője Gáti István és Müller György nem minden mérkőzésen tudott a csapat rendelkezésére állni. Gáti a jogi egyetemen tanult, vizsgakötelezettségei és több alkalommal betegség miatt volt kénytelen távol maradni az edzésektől és a versenyzéstől. Müller bentlakásos felsőfokú tanfolyamon tanult és mellette harmadéves volt a jogi egyetemen. Az edzések hiánya mindkettőjük eredményein meglátszott. A csapat ennek ellenére időnként szoros mérkőzéseket játszott, de a győzelmekre már nem volt lehetősége.

A fenti helyzet kényszerű lehetőséget biztosított a közvetlen utánpótlás szerepeltetésére. Sidó Géza, Gosztonyi József, Sugár Tibor és Wirth Endre mellett a férfi csapatban szóhoz jutottak tehetséges ifjúsági versenyzők, akik közül Bíró Pál, Bíró László, Mikes Károly és Herendi Iván - ha az NB I-es szintet még nem is érték el - bizonyították, hogy lehet rájuk számítani a jövőben. A rendkívül meggyengült női csapatnak - megfelelő szintű utánpótlás hiányában - az NB II. osztály is nehéznek bizonyult, de a bennmaradást sikerült biztosítaniuk.

Az 1962-63. évi bajnokság lezárta a Szakosztály folyamatos NB I-es szereplését. A női csapat öt éven, a férfi csapat hat és fél éven keresztül szerepelt a legjobbak között.
Az NB I. osztályban a következők voltak a legeredményesebb pontszerzők

Hölgyek
Fórisné a mérkőzéseinek 68%-át,
Polgáriné a mérkőzéseinek 68 %-át,
Ugrainé a mérkőzéseinek 34%-át,
Szabóné a mérkőzéseinek 30%-át,
Imre a mérkőzéseinek 25%-át,
Kissné a mérkőzéseinek 20%-át
nyerte meg.

Férfiak
Fóris a mérkőzéseinek 64%-át,
Müller a mérkőzéseinek 54%-át,
Gáti a mérkőzéseinek 50%-át,
dr. Erőss a mérkőzéseinek 38%-át,
Harsányi a mérkőzéseinek 30%-át,
Szabó a mérkőzéseinek 25%-át,
Köhler a mérkőzéseinek 23%-át
nyerte meg.

A Szakosztály férfi csapatainál az ifjúsági versenyzők minőségi szintje már megközelítette a felnőttekét és ez - mint a későbbiekben látni fogjuk - az NB II. osztályban eredményes fiatalítást tett lehetővé. A női csapatoknál az utánpótlás nem volt ilyen erős és az NB II-ben való sikeres szereplés érdekében itt jelentős erősítésre volt szükség.

A Szakosztály rendszeresen részt vett az V. kerületi Szövetség által rendezett versenyeken. Müller két alkalommal nyerte meg a kerületi egyéni bajnokságot és eredményesek voltak a párosok is. Az V. kerületi Szövetségben jelentős társadalmi munkát végzett Geréb Zoltán és Karányi Tihamér. Két kollegánk időközben elhunyt. Az V. kerületi Asztalitenisz Szövetség jelenleg is évente versenyt rendez emlékükre.Oldal 1 
1950-1957 A szakosztályépítés időszaka
1957-1963 Az első NB. I-es évek
1964-1976 Fiatalítás eredményekkel
1977-1980 MEGMARADNI AZ NB II-BEN
1981-1993 NB III-as évek
1994-1999 Megváltozott körülmények között újra a legjobbak között
Az Asztalitenisz Szakosztály 1998/99 évi beszámolója
1999-2004

Keresés Pénzügyőr SE

Események a hónapban: 10

HKSCPSV
13
4567910
111213141516
1819202124
2526272829

Csapatbajnokságok eredménye - 2021-2022

ARCHÍVUM

Véletlenszerű Képek

Támogatóink

Nemzeti Adó -és Vámhivatal
Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
Futanet
Spuri Futóbolt
Sportegyesületek Országos Szövetsége
A FERROBETON Zrt. az ország egyik legnagyobb beton- és vasbetonelem előre gyártó vállalata.
LV International Kft
Morihana
DOVIT Fishing
Atomix halcsalik webáruháza
Timár Mix
Duplakukac
Carp Zoom
King-Baits