Pénzügyőr SE

Interjú Vatai Attilával, a Pénzügyőr SE Labdarúgócsapatának vezetőedzőjével

 Nyomtatóbarát változat  Hír létrehozása pdf formátumban 
Sz. J.: - Az ősszel sokáig dobogós helyen álltunk, miközben több szakértő úgy foglalt állást, hogy játékosállományunkhoz képest erőn felül teljesítünk. Tavasszal viszont 14 mérkőzésen csak 10 pontot sikerült begyűjtenünk, mely iszonyúan kevés. Ha csak a tavaszi szezon bajnoki eredményeit vennénk számításba, akkor az utolsó előtti helyen állnánk a tabellán. Ennél biztos, hogy sokkal többre vagyunk képesek. A tavaszihoz vagy az őszihez áll közelebb a csapat valódi arca?

A Videoton II. legyőzésével remek rajtot vettünk és kihasználtuk a kedvező sorsolás adta lehetőségeket, minden kötelezőt „behúztunk”, igaz, szinte senki ellen nem kerültünk döntő fölénybe, de a szervezett védekezésből kiinduló kontrajátékunk eredményes volt. Az őszi idény végén már voltak problémáink, hiszen az utolsó 4 mérkőzésen csak 2 pontot szereztünk. Tavasszal vért izzadva ugyan de jó rajtot vettünk, aztán a Jászapáti elleni idegenbeli vereség majd az előzetesen kötelező győzelemnek tartott Budafok és RTK elleni kudarc következett. Ezután még felálltunk a remek tavaszt produkáló III. Kerület ellen, de érezhető volt, hogy már nem az őszi szelek fújdogálnak Pasaréten. A döntő csapást Sárisápon szenvedtük el, ahol kiegyenlített mérkőzésen akár a győzelmet is megszerezhettük volna, de egy jogtalan 11-es mindent eldöntött. Ezután a sérülésektől és a távozó játékosoktól megtizedelt csapattal nem sikerült kialakítani egy állandóságot, elveszett a hit, messzinek tűnt álmaink elérése. A szakembereknek abban igaza volt, hogy a bajnokság első felében erőn felül teljesítettünk, a tavasszal látottaknál azonban sokkal többet érünk.

Sz. J.: - Nagy reményeket fűztünk a téli szünetben érkezett játékosok szerepléséhez, melyek sajnos nem váltak valóra. Sőt úgy tűnt, hogy a csapategység is megbomlott. Lőrinczy Somát és Nemes Rolandot sem sikerült pótolni, s ehhez jött még többek között Gyürki Gergő és Pápai Ádám sérülése, melyek következtében szinte megroppant a csapat. Egyetértesz-e a fenti megállapításokkal, illetve milyen más okai voltak a tavaszi gyászos szereplésnek? Hibásnak érzed magad valamiben?

Hibáztam, hiszen az új játékosokat az én jóváhagyásommal vagy a kérésemre igazoltuk le. De ki mondott volna nemet az Érden bajnoki címet nyerő csatárra, az Ausztriából hazatérő kreatív szervező középpályásra, az agárdi akadémián nevelkedő stabilizátorra és a Dorogról érkező támadóra? Senki. A baj az volt, hogy nagyon későn igazoltuk őket, a közösségbe történő integrálásuk csak részben sikerült, annak ellenére, hogy remek srácokról van szó! Rövid idő alatt teljes mértékben nem sikerült össze csiszolni őket a régiekkel, ráadásul valóban nagy csapást jelentett közösségünknek szakmailag Nemes Roland külföldre távozása, Gyürki, Pápai sérülése és Lőrinczy távozása pedig a támadójátékunk sikerességére vert béklyókat.

Fentieken kívül pedig döntő volt még, hogy azt a „legendás” összetartást és jó közösségi szellemet, egymás iránti odaadást, ami évtizedek óta jellemzi a mindenkori Pénzügyőr SE futballcsapatát és 2010 óta is sikereink fő záloga volt, nem sikerült fenntartani, a kudarcok szinte felőrölték az emberi kapcsolatokat hét közben, így aztán a hétvégék ezek után nem is hozhattak más eredményt.
Felelősségemet vállalom, hiszen én kormányoztam „kapitányként” a hajónkat, de „tisztjeim” és „katonáim” közül sajnos többen alulteljesítettek a pályán és a pályán kívül egyaránt, bebizonyosodott, hogy amikor sikerek vannak, akkor könnyű összetartani, a kudarcok idején mutatkozik meg igazán, hogy ki milyen ember.

Sz. J.: - Az utóbbi években, meghatározó játékosok sora távozott Pasarétről. Hogy csak néhányat említsek: Patkó György, Szakolczai-Sándor Balázs, Takács Kornél, Bollók Gábor. Velük együtt biztos, hogy nagyon komoly esélyünk lett volna a célok elérése.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb problémája, hogy értékeinket nem tudjuk megtartani, magasabb célokért és jobb anyagi körülményekért tovább állnak és emiatt nem érheti őket szemrehányás. Csak Szakolczai Balázst kiemelve, ő kétszer lett gólkirály, ha velünk marad, biztos eredményesebbek lehettünk volna. 2010-ben is elmondtam, most is csak hangsúlyozni tudom, hogy a régi időket, amikor csapataink tele voltak „fináncokkal”, egyelőre nem lehet visszahozni! A sportegyesület alap koncepcióját mindenkinek illik ismerni és elfogadni, idézem Vályi-Nagy Vilmos urat, a Pénzügyőr SE elnökét: „Amellett, hogy az egyesületben fontos a versenysport, a PSE elsődleges feladata továbbra is a NAV dolgozók, családtagjaik, gyermekeik sporttevékenységének támogatása, sportrendezvények szervezése. Látható, hogy folyamatosan és nagy számban növekszik az amatőr sportolók száma a szervezeten belül, akiknek teret kell adni és lehetőségeket kínálni számukra. „

Az NB II-es és NB III-as csapatok számának csökkentése alapvetően a profi futballt erősíti, azon kívül, hogy az NB III is szinte tele lesz „hivatásosokkal” a negyed osztályban is lehetséges lesz 3 profi státuszú labdarúgó foglalkoztatása.
Most hallottam, hogy egy negyed osztályba kiesett csapat góllövőjéért egy harmadosztályú csapat ígért nemrég sok százezer forintot az aláírásáért valamint remek fizetést és prémiumot. Jelenleg mi ilyet nem tudunk ajánlani, csak ha változnak a prioritások.

Fentieket figyelembe véve és szem előtt tartva lehet építkeznünk saját nevelésű fiatalokból, egyetemistákból és NAV dolgozókból. Igyekszünk megbecsülni mindenkit lehetőségeinken belül, de ha valaki menni akar, azt nem tudjuk és nem is akarjuk megakadályozni. Azt gondolom, hogy ettől még lehet alkotni és dolgozni, és a mindenkori maximumot kihozni magunkból, de az elvárásokat ehhez kell igazítania mindenkinek, hiszen szinte minden nyáron új csapatot kell építeni.

Sz. J.: - Mely játékosok teljesítményével vagy elégedett?

Ősszel elsősorban a csapategység dominált és a taktikai fegyelem. Mégis ki kell emelnem Gyürki Gergőt és Nemest, aztán több jó meccse volt Sokolowskinak, Kozareknek, Szikesnek is, ígéretesen indult Pápai és rúgta a gólokat Lőrinczy is. Tavasszal nem tudok említeni senkit sem, ami szót érdemel, az Bíró Öcsi és Praczkó Iván alázata és küzdeni tudása, kár, hogy ugyan a nyáron aláírta újabb szerződését, most mégis úgy néz ki, hogy munkahelyi elfoglaltsága miatt elveszítjük „Rettenetes” Ivánt…

Sz. J.: - Te maradsz a vezetőedző továbbra is. Milyen szempontok alapján döntöttél?


Nem volt könnyű döntés, mert minden szempontból nehéz év elé nézünk, ráadásul még házon belül is el kell viselnem értékelhetetlen emberi megnyilvánulásokat. Megviseltek a tavaszi történések, annak is elsősorban morális vonzatai. Saját felelősségemet mindig elsőként említve is azonban bátran kijelenthetem, hogy azok az értékek, amelyek mellet dolgozom valós értékek, az a fajta edzésmunka és filozófia, amelyet képviselek érvényes nemcsak a futballban, hanem az életben is, ezen értékek mellett voltunk sikeresek 2010 óta többször is és nyertük meg most a bajnokság után az 58. Nemzetközi Pénzügyi Tornát Vichyben. Úgy gondolom ez utóbbi győzelem lehetett egy fájdalmas korszak vége és egyben egy új korszaknak a kezdete. Harmadosztályból való távozásunk szakmai okai világosak, de reálisan értékelve kiesésünkkel az átszervezés áldozatai vagyunk, olyan klubokkal együtt, mint a tavalyi bajnok Érd a sokra hivatott Százhalombatta, Biatorbágy vagy III. Kerület és még sorolhatnám más csoportokból a klubokat. Ilyen körülmények között kell megtalálnunk magunkat és helyünket a magyar futballtérképen, hiszek abban, hogy visszahozható Pasarétre a 2012-es hangulat, amikor lehetőségeinkhez képest szinte maximumon teljesítettünk a bajnokságban és a Magyar Kupában.

Sz. J.: - Budapest I. osztályában a volt NB III-asok közül ott lesz még rajtunk kívül a III. Kerület, a Budafok, a RAFC és az RTK-Vasló, de a BLSZ I. mezőnyében is vannak olyan csapatok melyek könnyen meglepetést okozhatnak. Úgy vélem, hogy a Kerület (akiket az elmúlt bajnokságban kétszer legyőztünk) lehet a legnagyobb riválisunk. Te miként látod az esélyeinket?

Várjunk még azzal, hogy ki a legnagyobb rivális… Szeretnék óvatosságra inteni mindenkit, elsősorban játékosaimat és a kedves szurkolókat! Ahogyan az természetes, múltunk és hagyományaink miatt senki sem fog nekünk behódolni, éppen ellenkezőleg, mindenki a volt NB III-asokat akarja majd legyőzni, kettőzött erőfeszítéssel fognak ellenünk harcolni. Minden csapatra figyelni kell, mert ha nem tiszteljük kellőképpen ellenfeleinket, akkor semmit sem fogunk elérni! A győzelem igényével lépünk fel mindenhol de mivel újra kell építeni mindent, egyelőre nem kívánok jóslásokba bocsátkozni az esélyeket illetően. Úgy gondolom, hogy október elejére fognak kialakulni a valós erőviszonyok. A felsorolt négy csapaton kívül az Ikarussal és a Voyage együttesével biztosan számolnunk kell, de érdekes színfolt lehet az esetenként több száz néző előtt játszó Ferencváros FC elleni mérkőzés is, míg az Unione csapatában sok nagy nevet láttam, Wukovicsot, Egressyt, Balogh Tamást és a többieket már csak azért sem lehet lebecsülni, mert a Jászapáti is megmutatta mindenkinek, hogy nemcsak a húszéveseké a világ…

Sz. J.: - Milyen változások várhatóak a játékos keretben?

Az elkövetkező hetekben meg fogom hozni azokat a döntéseket, amelyek egy érték alapú közösség kialakításához szükségesek. Mivel a változások jelentősek lesznek, csapattá kell „gyúrni” őket és ennek kialakításához idő kell. Nem fogunk kapkodni, türelmet kérünk mindenkitől. Az biztosnak tűnik, hogy Praczkó mellett távozik Gyürki Gergő is, úgy tűnik, hogy a bajnokhoz Budaörsre tart. Tóth Gergely is csapatot keres, Máté Miklós pedig az egyetemi tanulmányai és visszatérő sérülései miatt felhagy a futballal. Az ifjúsági csapatból kiöregedett fiatalokat tárt karokkal várjuk a felnőtt futball világában, rajtuk kívül azért bízom benne, hogy sikerül 2-3 tapasztaltabb játékost is igazolni és a régi gárdával együtt kialakítható egy ütőképes keret.

Sz. J.: - A Budapest I. osztályban közönségszórakoztató és lendületes támadójátékot várok a csapattól, mely visszacsalogatja szurkolóinkat. Sok erőt és hitet kívánok mindnyájatoknak a felkészüléshez és a bajnoki küzdelmekhez! Biztos vagyok benne, hogy lesz még okunk rá, hogy közösen ünnepeljünk.

Egyelőre „csak” kemény munkát és tudatos építkezést ígérhetek, valamint azt, hogy játékosaink jobb fizikai állapotban lesznek majd, mint ellenfeleink többsége, ezzel az NB III-ban sem volt gond, a BLASZ I-ben sem lehet. Játékunk stílusát keretünk minősége fogja elsősorban meghatározni, de kezdeményezőbb és nyíltabb futballt tervezek, miközben az alapértékek nem változhatnak, igazi közösségként dolgozva felelősségteljesen és az agresszív mentalitást forrásnak tekintve kell futballoznunk! 10 edzőmeccsünk lesz többnyire minőségi csapatok ellen, a bajnoki rajtra remélem, összeállunk.

Végül szeretném megköszönni leköszönő szakosztályvezetőnknek, dr. Bocsó Gábornak és a BLSZ-ben betöltött funkciója miatt távozni kényszerülő Bodoki Józsefnek a társadalmi munkát. A szakosztály vezetője dr. Demeter Tamás ezredes Bevetési Főigazgató lett, aki nagy szenvedéllyel kezdett el dolgozni a PSE futballért. Szurkolóinkat és barátainkat, a színvonalas honlapunk szerkesztőit pedig várjuk Pasaréten, ahol hazai mérkőzéseinket új időpontokban játsszuk, remélhetőleg a régi elkötelezettséggel és szenvedéllyel!
Dr. Bilkei-Gorzó Dávid és Szécsi József


Keresés Pénzügyőr SE

Események a hónapban: 20

HKSCPSV

12346
7810
141516171820
2122232425
2829Csapatbajnokságok eredménye - 2020-2021

ARCHÍVUM

Véletlenszerű Képek

Támogatóink

Nemzeti Adó -és Vámhivatal
Budapest Airport- repülőjegy vásárlás
Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
Futanet
GEOINFORM
Gilda Max
Spuri Futóbolt
Sportegyesületek Országos Szövetsége
Velossimo Kft.
Smart Int Magyarország Kft.
Eurovéd Security Zrt.
LV International Kft
Morihana
Atomix halcsalik webáruháza
DOVIT Fishing