Pénzügyőr SE

Cetrend úszóverseny Nagyatádon

 Nyomtatóbarát változat  Hír létrehozása pdf formátumban 
Miről is beszélek, amikor azt mondom, hogy részt vettem a Cetrend úszóversenyen Nagyatádon? A Cetrend egy 10000 méteres úszóverseny, amelynek az adja meg az egyediségét és igazi különlegességét, hogy medencében kerül megrendezésre.
A verseny közel 30 évvel ezelőtt egész pontosan 1992. május 27-én Challenger Day alkalmával került megrendezésre először. A versenyzők nagy örömére nagyon komoly hagyományú remek rendezvényt alkottak meg. Évente 3 versenyt rendeznek márciusban, a nyáron és egyet októberben. A tavaszit és az őszit általában a fedett 25 méteres medencében. Eljutottunk napjainkig, mely már a 85. Cetrend. A medencében történő úszásnak természetesen vannak előnyei és hátrányai a nyíltvízi úszáshoz képest. Előnyt jelent az, hogy minden fordulónál ellökheted magad, nem úszkálsz keresztbe, kasul, így a kötelek között a tényleges távot tudod le, amiben még a sávonként több versenybíró is segítséget nyújt azzal, hogy számolja a hosszokat. A hátrányát talán a medence mérete és egy síkúság adja a 200 hosszal, és a 199 db fordulóval.
A nyári Cetrend az ExtremMan betétversenyeként szerepel, ilyenkor a városi strand 50 méteres medencéjében versenyezhetünk. Nevezéskor fontos meg adni a várható teljesítési időt, ami azért fontos, mert a versenyen ez alapján készül a pályabeosztás. Egy-egy pályán 3-5 versenyző úszik. Nagyon jó ha a versenyzők hasonló tempóban úsznak.
A versenyen a női és a férfi győztest díjazzák kupával, de a Cetrendben elsősorban a teljesítés számít, míg az időeredmény csak másodsorban számít. Az összesített eredménylistán a versenyzőket a teljesítések alapján sorolják és csak az azonos számú teljesítés esetén dönt a legjobb időeredmény.
A versenyt megelőző napon elfoglaltuk a már szokásosnak, vagy otthoninak mondható szállásunkat Vízváron. Az elmúlt évek nagyobb számú triatlonos csapatával ellentétben most kísérőm és segítőmmel, feleségemmel Beával érkeztünk meg, hogy másnap reggel pihenten indulhassunk tovább Nagyatádra. Csodálatos reggelre ébredtünk. A strandra belépve rögtön ismerősökbe botlottunk, találkoztunk a szervezőkkel Gabival, Bobyval és a többiekkel. 2018. tavaszáról már volt nekem egy első „bálozásom”, amikor is „kardszárnyú delfin” lettem.
Tűző napsütésben indultunk neki a 10000 méter teljesítésének. Egy pályán úszhattam Kozári Lajossal a 68 x-os teljesítő és örökös Cettel, amire nagyon büszke vagyok. A rendezvény színvonalát növelte, hogy több – Király Balázs 28 x-os, Országh József 27 x-es, Szalay Szabolcs 23 x-os és Zimányi András 8 x-os - Örökös Cet is versenyzett. Részt vett még a Cetek megmérettetésén dr. Csikány Csillát aki Világ és Európa bajnok sokszoros magyar bajnok és csúcstartó is akit a szenior úszásban jártasaknak nem kell bemutatni. A versenyen Könnyebb hosszú tempókkal kezdtem el a távot. Nem szabad elfelejteni, hogy a járvány miatt 6 hetes felkészülés maradt és azért a 10 kilométer, azért nem kevés. Mondhatnánk azt is, hogy az úszás maratonja! Szépen teltek a kilométerek az első frissítést 4000 méternél terveztem és a tervezett időnek megfelelően került rá sor 1 óra 15 percnél. további frissítéseket terveztem és hajtottam végre 7000 méternél és 9000 méternél is. Amint már korábban írtam, hogy ekkora távnál már a teljesítés is fontos, de a részidők alapján már látszott, sejtettem, hogy a korábbi 3:25 perces időmet is meg tudom majd javítani. Össze is jött a „csúcsjavításom: 3:22:05-ös idővel abszolváltam a távot és, mint „hosszúszárnyú bálna” távoztam Nagyatádról, úgy, hogy a régi ismerős Barátok köszöntek el tőlünk.
„ Az ősszel visszavárunk Benneteket!”

Cetrend úszóverseny NagyatádonCetrend úszóverseny NagyatádonCetrend úszóverseny Nagyatádon
Cetrend úszóverseny NagyatádonCetrend úszóverseny NagyatádonCetrend úszóverseny Nagyatádon
A teljesítések száma alapján az szintek lehet teljesíteni:

1. Kardszárnyú delfin
2. Hosszúszárnyú bálna
3. Ámbrás cet
4. Barázdás Bálna
5. Kék bálna
6. Grönlandi Bálna
7. Örökös Cet

K.J.T.


Keresés Pénzügyőr SE

Események a hónapban: 12

HKSCPSV
13
456710
111213141516
18192021
2526272829

Csapatbajnokságok eredménye - 2021-2022

ARCHÍVUM

Véletlenszerű Képek

2018. Ergo OB
Vitorlás- és Vízisport Szakosztály - 2018. Ergo OB
Képek: 3

Támogatóink

Nemzeti Adó -és Vámhivatal
Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
Futanet
Spuri Futóbolt
Sportegyesületek Országos Szövetsége
A FERROBETON Zrt. az ország egyik legnagyobb beton- és vasbetonelem előre gyártó vállalata.
LV International Kft
Morihana
DOVIT Fishing
Atomix halcsalik webáruháza
Timár Mix
Duplakukac
Carp Zoom
King-Baits