Pénzügyőr SE

Küzdősportos hét Bakonszegen

 Nyomtatóbarát változat  Hír létrehozása pdf formátumban 
Idén július 9-én kezdődött a küzdősport szakosztály hagyományos nyári gyermeksport tábora a NAV Bakonszegi üdülőjében. A tábor célja, hogy megismertesse a küzdősportok egy-egy szeletével a jelentkezőket és egy kis önvédelmi fejlesztést adjon számunkra.
Pár mondat a hét eseményeiről:


Hétfőn a Kőér utcai találkozó után kis csapatunk egyesült a Bakonszegre érkezőkkel. A fontos eligazítás, szabályismertetések követően, ami egy rendvédelmi-küzdősport táborban elengedhetetlen, a könnyű ebédet elfogyasztva megkezdtük a csapatépítést, a feladatokra hangolást. Érdekességképp, a lányok száma megközelítette a fiúkét. Ezért a PSE pólók színében is gondolva rájuk, pirosak lettek csináltatva. Valamint azért is jó, mert vidám hangulatot tudnak varázsolni egy kisebb közösségben is. Pl. meglepetésként, egy lánypáros (Linda - Bodza) nyerte a csocsó bajnokságot.
A csapat életkor összetétele hasonlóan alakult, főleg általános iskolások voltak. A délutáni edzésen megismerték az alapütéseket, majd köredzésszerűen adtunk teret a mozgás örömének. A délután egymás megismerésével és szabadfoglalkozás adta kötetlen élményével hangolódtak a gyermekek. Vacsora már egy családias légkörű étkezéssé alakult. A 22 órai takaródóval sem volt gond, hamar elaludtak.

Másnap reggel zenés ébresztő és testébresztő futással kezdtünk. A 7 órás ébresztő előtt már többen lent voltak a kertben. A Friss lányok, (Bodza, Linda, Fanni) is megértették, hogy az időpontok betartása fontos, utána már csak világos színt hoztak a táborba. A szobarend ellenőrzést is megtartottuk, hát voltak „szép” szobák, de elmondtam, hogy mi a minimum, amit másnaptól mindenki betartott. Végül a legszebb szoba lakói díjat, Niki és Ajsa vehették át pénteken.

A délelőtti edzést, Bereczki-Szabó László, MMA világbajnok tartotta, figyelembe véve az adott életkorhoz kapcsolódó mozgáskombinációkat. Érdekes, néhol kicsit kemény fogásokat is gyakorolhattunk, persze a gyermekek mindig kontroll alatt voltak, így sérülés, természetes nem keletkezett. Jól felépített edzés volt.

Minden táborra egy komplex terv készül, de amire semmi befolyásunk sincs az az időjárás. Ebben a Berettyóújfalui strand, szerda délutánra lett betervezve, de a táborvezetés ezt keddre tette át, mert szerdára esőzést jeleztek. (itt jegyezném meg, nagy tisztelettel, a táborvezetés tagjai: Attila, Pisti, András, Richárd, akik egyben, tartották az edzéseket és még sok mást. A hölgyek sem maradhatnak ki, Betty és Timi hatékony segítséget nyújtottak az egész tábori hét alatt.)

A tábor ismét otthont adott a VTSZ (Vámos Települések Szövetsége) és a NAV/PSE gyermekversenyének első helyezettjei számára. Idén Vámospércs csapata nyerte ezt meg, nem véletlenül, ügyes voltak itt is.

A strandra egyszerre mentünk ki, busszal és személyautókkal. Az idő nagyon jónak ígérkezett, végig sütött a nap. Egy-egy csokival adtunk energiát a fürdőzéshez. Délután visszaértünk a vacsorára, bár közben beugorva vásárolni pár dolgot az egyik nagyobb üzletben. Nem néztem a vásároltakat, de azért, pl. energiaitalt nem engedtem megvenni.

Voltak kötelező és nem annyira kötelező programok, versenyek, pl: csocsó, lövészet, pingpong, foci, rajzverseny, kosárra dobás. De mivel tombolát is szerveztünk kiérdemlés címén, amit szerettem volna, ha mindenki kap, így annak húzását, legalább egy versenyekhez való induláshoz kötöttük. Meglepő volt, hogy most először, egy küzdősport táborban, rajzversenyt is hirdettünk, gondolva a művészlelkű lányokra. És láss csodát, 10-en jelentkeztek, fiuk is. Így a döntés nehezebb volt, de megzsűriztettük. Az első helyet Niki nyerte, tábori élet címen beadott művével.

Másnap a korareggeli ébresztőt a környezet élővilága, a helyi madárcsapat szolgáltatta, még nem volt 6 óra, de mint egy ornitológia kiselőadás ébresztette a korán kelőket. A 7 órai zenés ébresztő így nem is volt oly nehéz.
A reggel aranyos mozzanata, egyik lányunk, Linda felköszöntése, (oklevél, csoki) a 14. életévét töltötte be aznap. A csapat énekkara a Boldog születésnapot, a refrént már az egész dalárda előadta, ezzel a vidám közjátékkal vágtunk bele a napba.

Délelőtt, Erdei László 3. danos karate mester tartott színvonalas karate és tőrés bemutatót, majd egy edzésen vehettünk részt az irányítása alatt. Mivel ütőpárnáink voltak, így az ütések, rúgások nem jártak bajjal. Érdekes és egyedülálló esemény volt. Ezután, ebéd és szabadfoglalkozás következett.

Az időjárás sajnos aznap nem mellettünk volt, esett, de megkezdtük az asztalitenisz és csocsó, rajz, kosár, lövészet versenyeket. A vacsorát követően, a foci vb-re való szurkolás és bújócska vette kezdetét. A takaródóval nem volt gond.

A táborvezetése kicsit később tért (volna) nyugovóra és ez volt a szerencse, mert így még időben megérezni véltük a füst szagát.
Ezért a tábort riadóztattuk, csatasorba állítottuk, lámpákkal, védőfelszereléssel a gyerekeket. Elég gyorsan magukhoz tértek és elindulhattunk megmenteni a Bakonszegi erdőt a tűztől. Először a keleti főcsatornához meneteltünk, ahol a lámpákat lekapcsolva égi élményt láthattunk, a legfényesebb csillagok ragyogták be a terepet. Ezt átszellemülve, csöndben néztük egy ideig.

E kitérő után már tényleg a feladatra koncentrálunk és elindultunk megkeresni a tűzfészket. Hamar sikerült is, nagy szerencsénkre, nem messze tőle vízibombákat találtunk, ezzel könnyebben tudtuk eloltani a továbbterjedni akaró tüzet. Így már mindenki jóleső érzéssel feküdt le éjfélkor, hogy megmentettük a település erdejét.

Másnap a délelőtti küzdősport edzés során, három csapatra osztottuk a társaságot és köredzésszerűen zajlottak, boksz, karate és erősítés. Illetve gyermek interaktív önvédelmet tartottunk, itt nem az ütés-védés, rúgásé volt a főszerep, hanem mentális ráerősítés egy esetleges fizikai támadás elhárítására.

A közel 100 perces komplex foglalkozás olyan jól sikerült, annyira kivette mindenki a részét a feladatokból, hogy közkívánatra még egy strandot érdemeltek ki a gyerkőcök. De valóban megérdemelték, nem csak azért, hogy ki mennyit bírt, tett meg a feladok során, mert nem egyformán kellett teljesíteni, hanem mindenki saját magához képest, és ez ott volt nagyon, mindenkinél.

Vacsora után, egy tudatmódosító eszközt használtunk a lefekvés előtt. A bátrabb kipróbálták, de aki nem, az is részesült belőle, hanghatásként. Azaz karaoke partyt rendeztünk az étkezőben, de még a tábortűznél a pillecukrot sütők is be-benéztek, vagy rácsodálkozni, vagy bekapcsolódni a zenék éneklésébe.

Pénteken a rövid és a hosszú távú futóversenyt bonyolítottuk le. Mindenkinek valamelyik távra jelentkeznie kellett. Persze volt, akit én osztottam be, de kértem, hogy mindenki teljesítse, akár bele belegyalogolva is. A rövidtávot, Ajsa, a hosszút, Peti nyerte meg, illetve még kiadtunk érmes helyeket. Pl. a hosszúba Fanninak, mint az egyedüli hosszútávot futott leányt ismertük el. Jó volt látni az reggeli futások hasznát, mindenki ügyesebben teljesített. Itt konkrétan előjött a sporttáborra jellemző küzdőszellem is.

Pihenő után járőrverseny vette kezdetét. A járőrvezetők, (Kitti, Dani, Tomi, Andris) lettek kijelölve, míg csapattagok, húzással, véletlenszerűen kerültek egy-egy teambe. 4 járőrcsapat indult harcba a kupákért. Cseresznyék, BBK, GRL PWR, Bögrék. Útravalónak egy-egy gyümölcslevet adtunk.

A nulladik feladat a zászlók és a járőrnaplók elkészítése volt. Tetszetős lobogók születtek. Ezután indulhattak a csapatok az állomáshelyekre a feladatok leküzdésére. Volt légfegyveres lövészet, dobó, ügyességi számok, elméleti tudáspróba, sport kvíz, zene felismerés, die hard móka, bombakeresés-hatástalanítás is. Szerencsésen abszolválták a feladatokat. Az eredményhirdetésnél minden csapat kapott kupát, a tagjai csokoládét.

Ezután Fanni egy érdekes hip-hop bemutatót adott elő és utána bevont minket is az egy nyolcadba, amit mi igyekeztünk elsajátítani.

A táborzáró ceremóniájára délután került sor, értékeltük az együtt töltött hetet. Megállapítottuk, hogy mindenki jól érezte magát, barátságok szövődtek. Kifejezetten örültem, hogy idén nem történt semmi rendkívüli esemény vagy baleset.
(Egy esetben az ebéd második fogását, nem engedtük megenni, ki kellett dobni, mert a tálalás után kiderült, hogy a melegben megromlott. De ekkor sem maradtunk éhen, megoldottuk, gyümölccsel és felvágottakkal.)

A táborzáró ceremónián kiosztottuk a kiérdemelt, teljesítéshez kötött okleveleket, érmeket, illetve a sportversenyekre a díjakat, csokikat és az edzők részére elismerő kupát. Kiemeltem a csapat intelligens és kooperatív hozzáállását. A mobiltelefonok elvételét az elején felvetettük, de nem került rá sor. Arra és akkor használták, amire kellett, nem volt kockulás.

A legnépszerűbb táborozó díját, Peti kapta, ez a táborlakók titkos szavazata alapján történik. Bár meglepő volt számomra, mert volt néha vitás párbeszédünk, temperamentumos gyerek, de végül mindig megegyeztünk. Sokat nyomott latba a lányok szavazata.

A ceremónia után tombolát sorsoltunk, a jegyek egy részét a versenyeken indulók és egy-egy plusz feladatot teljesítők kapták. Végül mindenki nyert, volt, aki nem csak egyet. Fődíjnak, foci VB stílusosan, egy piros futball-labda lett kisorsolva.

Délután még egy kis edzést iktattunk be, aki akart szabadon küzdhetett, kesztyűzhetett. Utána a teremben karaoke party-t tartottunk.

Eközben, András, Pisti, Betty, meglepetés vacsorát készítettek. Bográcsgulyást és frissen sütött kakaós és ízes (házi eperlekváros) palacsintát, zárásként görögdinnyét ettünk. Valóban nagyon jól sikerült, finom, az esti tűzhöz való táborzáró étel volt. A tüzet 23-kor eloltottuk, ezzel zártuk a napot és egyben a tábort.

Másnap reggel a nem kötelező futáson tízen jelentek meg, talán megszerették és belejöttek, hogy néha kilépünk a reggeli komfortzónából.
Reggeli (korlátlan főtt virsli és lekváros kenyér) után pakolás, az érkező szülőknek átadva szép élményekkel feltöltött csemetéiket, és délután hazaindult a csapat.

Az utólag beérkező vélemények alapján is elmondható, hogy ismét egy jól sikerült hetet tudhatunk magunkénak.


Köszönjük a részvételt és Gratulálunk minden táborlakónak!
Köszönet illeti a táborban résztvevő segítőket, edzőket, meghívottakat, a PSE és NAV vezetését, akik a tábor létrejöttéhez hozzájárultak és hatékony segítséget nyújtottak.


HAJRÁ PÉNZÜGYŐR!


Zachár Attila (sk)

(Csapatfotó csatolva, illetve a Facebook - Boxteam and Combatsport of Pse - csoportunkban lesz látható a többi.)Keresés Pénzügyőr SE

Események a hónapban: 16

HKSCPSV
3
45678
11121417
18192022
25262728


Csapatbajnokságok eredménye - 2018-2019

ARCHÍVUM

Véletlenszerű Képek

Támogatóink

Nemzeti Adó -és Vámhivatal
Budapest Airport- repülőjegy vásárlás
Futanet
GEOINFORM
Gilda Max
Spuri Futóbolt
Sportegyesületek Országos Szövetsége
Velossimo Kft.
BioTechUSA protein-vitamin.hu
Smart Int Magyarország Kft.
Eurovéd Security Zrt.
LV International Kft