Pénzügyőr SE

Országos sakkcsapat bajnokság harmadik forduló - Paks-Pénzügyőr

 Nyomtatóbarát változat  Hír létrehozása pdf formátumban 

Az országos sakkcsapat bajnokság harmadik fordulójában mindkét érdekelt csapatunk vereséget szenvedett paksi ellenfelétől. Az NB I-ben a vendéglátóink 9,5-2,5 arányban győzték le az erősen tartalékos csapatunkat. Ellenfelünk nyolc nemzetközi nagymesterrel ült le az asztalhoz, köztük egy magyar és három külföldi olimpikonnal. A mi csapatunkban Seres Lajos nagymesterünk kivételével minden nagymesterünk hiányzott a csapatból, így lehetőségünk nyílt arra, hogy mind az öt NAV alkalmazott sakkozónk szerepelhessen az NB I-es csapatunkban, közülük hárman most debütáltak az első osztályban. A számszerű eredménynél sokkal szorosabb volt a mérkőzés, hiszen három olyan játszmát is elvesztettünk, ahol reális esélyünk volt a döntetlen elérésére, de végül a nagyobb rutin és játékerő az ellenfeleink javára döntötte el ezeket a játszmákat.

Az éltáblán Seres Lajos nagymesterünk világossal biztos kézzel hozta a remit a 300 ÉLŐ ponttal többel rendelkező román olimpikon Constantin Lupulescu ellen. Az ötödik táblán Gara Anita női bajnoknőnk sokáig jól tartotta állását Papp Gábor nagymester ellen – aki egyben a női válogatott szövetségi kapitánya - sajnos egy óvatlan huszárlépés ellentámadáshoz jutatta ellenfelét, védekezésre kényszerítve Anitát és végül Anitának nem sikerült tartania az állását. A 7. táblán Fodor István nagymesterünk sokáig jobban állt az ellenfél nagymestere ellen, de a kedvezőbb állását nem sikerült nyerésig fokoznia. A nyolcadik táblán Karácsonyi Gellért ifjúsági játékosunk egy maratoni hosszúságú, pár perccel több mint hatórás partiban győzte le a nála 250 Élő ponttal gazdagabb nemzetközi mester ellenfelét. Gellért ellenfele a 73. lépésben kapitulált a vezér - gyalog végjátékban, a győzelem Gellért küzdőszellemét dicséri, mert volt olyan szakasza a játszmának amikor ellenfele szemre jobban ált és az ellenfél játszma közbeni döntetlen ajánlatát Gellért kis gondolkodás után elutasította. A kilencedik táblán Mokcsay Róbert döntetlenben egyezett meg Groszpéter Attila nagymesterrel, így Seres Lajos mellett ő volt a második NAV-os játékosunk aki fél egységet szerzett a mérkőzésen. A 10-12 táblán játszó három Attila keresztnevű pénzügyőr játékosunknak, reális esélyük volt a döntetlenekre, de sajnos a több órás megfeszített küzdelem után lankadt a koncentráció, s így az ellenfél mindhárom játékosa „behúzta” a partit. Mester Attila, Nádassy Attila és Illés Attila is minden dicséretet megérdemel, mert végig jól küzdöttek, s a pontszerzés igazán nagy bravúr lett volna tőlük, hiszen ellenfeleiknek kivétel nélkül legalább 400 Élő ponttal többjük volt, köztük olyan rutinos játékosnak mint Vajda Szidóniának aki a magyar női olimpiai csapat második táblás játékosa. A mérkőzés végén Gosztola István az ellenfél szakosztályvezetője amikor fogadta a gratulációt, kedvesen megjegyezte, hogy az összeállításunkat meglátva nem gondolta volna, hogy ilyen szoros partikat játszanak majd a két csapat játékosai és elnézve a lejátszott partikat, egy-két ponttal kisebb különbség is reális eredmény lehetett volna.

Az NB I/B-ben játszó második csapatunk szintén Pakson játszotta le a harmadik mérkőzését és 7-5 arányú balszerencsés vereséget szenvedett a vendéglátók csapatától. Három olyan játszmánk is volt, amelyben számunkra kedvezőbben alakulhatott volna a végeredmény, így a akár a mi is győzhettünk volna a mérkőzésen. Sajnos Balsai Nikolett egyenlő állásban kétszer is visszautasította az ellenfél remi ajánlatát és végül addig forszírozta a nyerést míg elvesztette a partiját. Az első táblán Ress Tamás játékosunk gyalogot áldozott a győzelem érdekében, de egyetlen kihagyás megbosszulta magát, a végére maradt a gyaloghátrány és a gyengébb gyalogszerkezet az ellenfél rutinos játékosának szemmel látható megkönnyebbülésére. Így sajnos ezt a partit is elvesztettük. A negyedik táblán sötéttel Magyar Ottó a matt támadás érdekében tisztet áldozott, nyerésre is állt csak olyan sokáig számolgatta a lehetséges kombinációkat, hogy végül az idő rövidsége miatt inkább a lépésismétlést választotta, így döntetlen lett a parti. A játszma befejezése után az ellenfele elismerte, hogy veszve volt, Ottó fogta a fejét, de hát már nem volt mit tenni. Csapatunkból, Piroska István, Mihálka Zsolt és Demjén Márk győzött, közülük István játszmája volt a legérdekesebb, amelyben stratégiai és kombinációs elemekben egyaránt túljátszotta ellenfelét, nem véletlenül állták néha körbe az NB I-ben játszó nagymesterek is az ő asztalukat.

Keresés Pénzügyőr SE

Események a hónapban: 12

HKSCPSV

3456
10111213141516
181920212223
24252627282930
31

Csapatbajnokságok eredménye - 2018-2019

ARCHÍVUM

Véletlenszerű Képek

Támogatóink

Nemzeti Adó -és Vámhivatal
Budapest Airport- repülőjegy vásárlás
Futanet
GEOINFORM
Gilda Max
Spuri Futóbolt
Sportegyesületek Országos Szövetsége
Velossimo Kft.
BioTechUSA protein-vitamin.hu
Smart Int Magyarország Kft.
Eurovéd Security Zrt.
LV International Kft